30-06-2023

Het boorproces van Geothermie Delft gaat van start

Deze week is het eindelijk zo ver: het boorproces van Geothermie Delft gaat van start na jaren van intensieve voorbereiding. Samen met de partners en belanghebbenden vierden we op 21 juni 2023 deze enorme mijlpaal tijdens het ‘Start boring – spud event’ op de boorlocatie.

Onder de aanwezigen bevonden zich onder andere alle partners van GTD, wethouder Maaike Zwart (Duurzaamheid, Werk & Inkomen en Economie, Gemeente Delft), Jan-Dirk Jansen (Decaan Civiele Techniek en Geowetenschap, TU Delft) en de ‘founding fathers’ van GTD, Andries Wever en Douglas Gilding. Met de aanwezigheid van meer dan 200 gasten van onder andere het DAP symposium werd duidelijk dat dit een belangrijk moment was in de geschiedenis van Geothermie Delft.

 

Het evenement begon met een aantal inspirerende toespraken. Phil Vardon (Professor Energy Geomechanics, TU Delft), deelde zijn expertise over het wetenschappelijk onderzoek dat wordt gedaan voor Geothermie Delft. Andries Wever en Douglas Gilding spraken vol trots over het ontstaan van het idee om aardwarmte te produceren op de TU Delft campus. Tot slot sprak Bas van Dun (bestuurder GTD, Aardyn) over de volgende fase van het project en het belang van samenwerking en vertrouwen in elkaar.

Een bijzonder moment tijdens het evenement was de plaatsing van het Sint Barbara-beeldje, een symbool van bescherming voor het boorproject (lees hier meer over Sint-Barbara). Vervolgens zongen de aanwezigen, onder leiding van het bestuur van de Mijnbouwkundige Vereeniging en Leendert-Jan Ursem (Drilling and Completions Manager, Aardyn) samen het traditionele mijnwerkerslied “Glück Auf” om het project en alle betrokkenen geluk toe te wensen. Na de ceremonie was er gelegenheid om te netwerken en konden gasten met elkaar proosten.

Al met al was het een mooie middag waarbij we samen stilstonden bij de voortgang die we geboekt hebben en de toekomst van Geothermie Delft. Deze week zal er officieel gestart worden met het boorproces. We nodigen iedereen uit om de GTD website in de gaten te houden, waar we regelmatig updates zullen plaatsen over de voortgang en ontwikkelingen.

Bekijk hier de video “Wijken verwarmen met water van 2 kilometer diep” van Omroep Delft.